Casa de campo en Azpitia diseñada por Rafael Freyre

Casa de campo en Azpitia diseñada por Rafael Freyre

House in Azpitia

The house is located in Azpitia valley, in the coast of Lima, Peru.

Approximately 90 Km south of the city of Lima and 20 km away from the seashore. A  place known by the local vineyards and its pre-columbian ruins; a kind of natural oasis for people escaping from the big metropolis of Lima.

The landscape is characterized by the dryness of the desert that contrasts with green areas along the course of the river Mala from the mountains towards the Pacific Ocean. A valley consisting of small mountains and picks rising up from the desert on both sides of the river,cchanging colors from beige to light brown, to reddish, anthracite and soft grey.The house sits on a slope, at the foot of the mountain with a view to the path of the river Mala towards the sea, facing the vineyards.

The project was intended to integrate the house with such dry landscape and to develop a geometry and a palette of textures and colors according to this environment. Furthermore, the project should be seen as a new layer on the landscape above the old existing ones:  the pre-columbian sites and textiles and

ceramics remains. An image of different time layers all together.

For such purpose we decided to use different materials layers, specially working with local handcrafted materials and techniques, merged with other industrial ones.

Twenty kilometers away from Azpitia, at the Chilca shore, we still found traditional local handcrafted brick ovens. The bricks, made of clay and sand have thermal properties, an irregular texture and particular colors that relate to this dry landscape.

The foundation of the house is composed of platforms -made from local stone- covered with xerophyte plants hiding the internal program of the Sauna.

Above the stone layer is located the terraces: an extension of the social area -kitchen, dining room and living room- covered with a wood roof that protects form sun radiation. The roof is a kind of textile grid that allows light entrance. The grid is composed from a wood pattern developed according to the sun path, avoiding direct radiation. The roof, as an elementary architectural, creates a transitional space -shadow, semi-shade and open areas-  projecting the interior life towards the outdoor space. All the first level of the house, comprising the social areas, is an open space surrounded by gardens and views. The second level contains the private areas: the main and secondary room, both framing special views of the valley.

LOCATION VALLE DE MALA – LIMA

MATERIAL LADRILLO ARTESANAL

AREA 170 M2    

YEAR 2014

STATUS DESIGNED AND BUILT

ARCHITECTURE

ESTUDIO RAFAEL FREYRE

GENERAL ASSISTANCE

ARQ. JUAN JOSE BARBOZA

CIVIL WORK

INGEGRAMA

WOODWORK

LUIS MUCHA

METAL STRUCTURES

LEONARDO VALDERRAMA

GLASSWORK

LUIS BACON

LANDSCAPING ADVICE

MANUEL MENDIETA

PHOTOGRAPHY

EDUARDO HIROSE

PHOTOGRAPHY ASSISTANCE

MARÍ RETAMOZO

Casa de Azpitia en construcción

Casa de Azpitia en construcción

Boceto de Casa en Azpitia

Boceto de Casa en Azpitia

Vista paralela de Casa en Azpitia

Vista paralela de Casa en Azpitia

Planos de Casa en Azpitia

Planos de Casa en Azpitia

Obrero en construcción de Casa en Azpitia

Obrero en construcción de Casa en Azpitia

Planos de Casa en Azpitia

Planos de Casa en Azpitia

Planos y escalera de Casa en Azpitia

Planos y escalera de Casa en Azpitia

Terraza y espacio interior de madera y ladrillos

Terraza y espacio interior de madera y ladrillos

Sala con vista al paisaje de Azpitia

Sala con vista al paisaje de Azpitia

Interiores y planos de Casa en Azpitia

Interiores y planos de Casa en Azpitia

Cocina de madera y piedra de Casa en Azpitia

Cocina de madera y piedra de Casa en Azpitia

Construcción de Casa en Azpitia

Construcción de Casa en Azpitia